Nissan gaat oude batterijen uit elektrische auto’s verkopen als huisaccu

Nissan wil de oude accu’s die uit de Nissan Leaf worden gehaald een tweede leven geven in huizen. Onder de naam xStorage gaat de autofabrikant de huisaccu’s in de markt zetten en daarmee gaat het bedrijf de concurrentie aan met de Tesla Powerwall. Het bedrijf werkt hiervoor samen met Eaton. Nissan toonde de huisaccu zojuist op een evenement in Londen.

Met een accu zoals de xStorage kunnen mensen die zonnepanelen hebben de energie die ze over hebben lokaal opslaan en later gebruiken. Hierdoor hoeven ze geen energie terug te verkopen aan het netwerk en op andere momenten weer in te kopen.

Huisaccu’s kunnen in de toekomst ook worden gebruikt om energie op te slaan wanneer de vraag naar energie (en dus de prijs laag is) en de energie uit de accu te gebruiken als de vraag hoog is. Op dit moment is dat nog niet heel interessant omdat energieprijzen nog niet variabel zijn op basis van de vraag.

xStorage

Prijs en beschikbaarheid

Nissan claimt dat de oplossing goed is voor het milieu, omdat accu’s worden hergebruikt, maar dat het ook goedkoop is. Een xStorage-accu heeft een capaciteit van ruim 4 kW en wordt 4000 euro geïnstalleerd. De besparing die het een gemiddeld huishouden in tien jaar kan opleveren zou bijna het dubbele zijn.

Nissan begint met xStorage in het Verenigd Koninkrijk. Vanaf september kunnen Britten de huisaccu’s bestellen en vanaf oktober worden ze geïnstalleerd. Elke Brit kan er één kopen, xStorage is niet voorbehouden aan Nissan-rijders. Over de verdere internationale uitrol is helaas nog niets bekend, maar Nissan is wel ambitieus: binnen 5 jaar moeten er 100.000 oude Leaf-accu’s zijn verkocht als huisaccu’s.