Nissan wil auto’s uitrusten met vakje voor je smartphone dat signalen blokkeert

Bedrijven in de auto- en telefoonindustrie raken er steeds meer dan doordrongen dat zij er bij kunnen helpen om ons smartphonegebruik achter het stuur terug te dingen. Een kleine maand geleden kwam Samsung bijvoorbeeld met de campagne Stuur vast, smartphone los. Daarbij hoorde een app die een autoreply stuurt dat je achter het stuur zit. Verzekeraar Interpolis maakt al lange tijd reclame met de Automodus-app. En nu heeft ook Nissan wat bedacht.

De autofabrikant wil auto’s uitrusten met een speciaal vakje in de armleuning waar je je smartphone instopt tijdens het rijden: de Nissan Juke Signal Shield. Dankzij een kooi van Faraday blokkeert het vakje alle inkomende en uitgaande draadloze signalen. Je telefoon heeft dan dus geen bereik en ook bluetooth werkt niet.

Een praktisch probleem daarbij is echter dat je hierdoor ook niet meer kunt navigeren met je smartphone. En muziek luisteren wordt plots heel lastig. Dit kan enkel via een kabel waarmee je je telefoon aan je autoradio koppelt en je muziek moet lokaal opgeslagen zijn op je toestel. Streamen werkt immers niet, als je geen verbinding hebt.

Safe Drive Pod

De vraag is ook of Nissan de Nissan Juke Signal Shield uiteindelijk echt in gaat bouwen. Het is op dit moment enkel een concept voor de Nissan Juke, maar het bedrijf geeft ook direct toe dat het een concept is. Ik denk dat andere oplossingen praktischer zijn.

Een voorbeeld is de Safe Drive Pod. Dit Nederlandse product is een kleine sensor die je in je auto plaatst. Deze registreert dat je auto rijdt en stuurt dan een signaal naar je smartphone, die toegang tot bijna alle functies (behalve navigatie en handsfree bellen) blokkeert. De makers richten zich op bedrijven die het systeem bijvoorbeeld in alle bedrijfsauto’s verplicht stellen.

Autofabrikanten zouden een zelfde soort technologie natuurlijk kunnen inbouwen in hun auto’s. Dat lijkt mij in een ieder geval een stuk handiger dan de Nissan Juke Signal Shield.