Nieuwe Nissan Leaf krijgt zelfrijdende functies

Nissan komt binnenkort met een nieuwe generatie van de volledig elektrische auto Nissan Leaf, die deels zelfrijdend wordt. Dat heeft de autofabrikant bekendgemaakt op de CES in Las Vegas. De semi-autonome functie zorgt ervoor dat de auto op de snelweg zelfstandig in één baan kan rijden.

Nissan beschouwt dat als de eerste stap in de ontwikkeling naar een volledig zelfrijdende auto. Het Japanse bedrijf noemt deze technologie ProPILOT. De auto kan daarmee zelfstandig in sturen, zolang het in één verkeersbaan blijft. Ook bevat het systeem adaptive cruise control, waarbij de auto zelf een veilige afstand tot zijn voorganger houdt.

De eerste auto met deze technologie werd in augustus 2016 al in Japan op de markt gebracht. Vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat de technologie, toen nog onder de naam Piloted Drive, in 2017 ook naar Europa komt.

Wanneer de nieuwe Leaf op de markt verschijnt, heeft Nissan nog niet bekendgemaakt. Ook over de accucapaciteit van de volledig elektrische auto maakte het bedrijf niets bekend.

Volledig autonoom

Nissan onderscheidt vier fasen bij de ontwikkeling van een volledig zelfrijdende auto. In fase twee zal de auto op de snelweg ook zelfstandig van rijbaan kunnen wisselen. Het bedrijf verwacht deze functie in 2018 aan te bieden.

In fase drie kunnen de auto’s ook zelfstandig hun weg vinden in de stad. Nissan denkt dat het bedrijf in 2020 zover is. Daarna volgt fase vier, een volledig autonoom rijdende auto.