Nissan gaat zelfrijdende auto’s testen in Londen

Nissan gaat zijn zelfrijdende auto’s testen in Londen. Dat heeft de Japanse autofabrikant vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het gaat om een aangepaste versie van de Leaf, die beschikt over technologie waarmee hij deels zelf kan rijden.

Volgens The Financial Times is de auto uitgerust met radar-, laser- en camerasystemen. Tijdens de CES 2017 maakte Nissan al bekend binnenkort met een nieuwe Leaf te komen die deels zelf kan rijden. De auto die in Londen gaat rondrijden is uitgebreider. Het bedrijf verwacht deze technologie in 2020 voor iedereen beschikbaar te maken.

De tests in Londen vinden volgende maand plaats. Het zelfrijdende voertuig gaat een vaste route rijden door de stad. Nissan nodigt verschillende politici en ambtenaren uit om in de auto plaats te nemen. Achter het stuur neemt nog altijd een medewerker van het bedrijf plaats. De zelfrijdende Leaf is niet beschikbaar voor burgers.

Stap voor stap

Nissan wil een volledig zelfrijdende auto stap voor stap op de markt brengen. De Leaf die het bedrijf op de CES aankondigde is de eerste fase van deze ontwikkeling. Die auto kan op de snelweg zelfstandig op de rijbaan blijven en een geschikte afstand tot zijn voorganger bewaren.

In daaropvolgende fasen wil Nissan de auto ook zelfstandig van rijbaan kunnen laten wisselen. Daarna moet de auto ook in de stad op eigen houtje kunnen rijden. In de laatste fase kan de auto overal zelfstandig rijden.