No More Ransom van politie bevrijdt 28.000 computers van ransomware

No More Ransom heeft in een jaar tijd ransomware van zeker 28.000 computers verwijderd, meldt de politie. De website is een jaar geleden opgericht en een samenwerking van de politie, Europol en antivirusbedrijven. Sinds de oprichting zijn er 1,3 miljoen unieke bezoekers geweest.

Op de website staan gratis oplossingen voor ransomware, waarbij de computer “gegijzeld” wordt door bestanden te versleutelen en losgeld te vragen. Waarschijnlijk ligt het aantal geholpen computers nog veel hoger dan 28.000. Niet alle aangeboden oplossingen brengen succesvolle ontsleutelingen in kaart, waardoor het beeld iets vertekend is.

109 partners

Ook de Belgische federale politie en het Centrum voor Cybersecurity België is mee gaan werken aan de website. In totaal zijn er nu 109 partners, waaronder universiteiten en beveiligingsbedrijven. De website is inmiddels in 26 talen beschikbaar.

In de toekomst moet het aantal succesvol geholpen computers beter in kaart gebracht worden. No More Ransom werkt nu aan manieren om dit te doen.