Nog even en we slaan data op in ons DNA

In de onderstaande video wordt ingegaan op de vraag of er data is op te slaan in ons DNA. Natuurlijk moeten we ons afvragen of we dit ethisch willen, maar laten we dat eens opzij schuiven en kijken naar de mogelijkheden.

Uit een recent onderzoek gepubliceerd in het blad Nature blijkt dat wij mensen (letterlijk) enorm veel data kunnen opslaan. Letterlijk. Engelse onderzoekers zeggen dat ze 2,2 petabyte aan informatie kunnen opslaan in één gram DNA. Een petabyte is een 1 met 15 nullen, enorm veel! De onderzoekers zijn niet alleen geslaagd de informatie op te slaan, maar ook om het foutloos weer te reproduceren.

In potentie kunnen we enorme hoeveelheden informatie opslaan en foutloos terughalen. En dat kan handig zijn, als je weet dat DNA een lange tijd jaren kan bestaan en kan worden doorgegeven naar de volgende generatie. Als je op deze manier informatie en kennis kan overdragen, biedt dat veel mogelijkheden. Theoretisch kun je dus bepaalde extern ingebrachte informatie overdragen van ouder op kind. Willen we dat wel, dat is een andere vraag. Maar één ding is zeker. Over 50 jaar denken we anders over zulke vraagstukken dan vandaag. Want vandaag absoluut ethisch onverantwoord is, is over 100 jaar de gewoonste zaak van de wereld. Zie hier de video: