‘Nog niets interessants gevonden op iPhone San Bernardino-terrorist’

De FBI zou tot nu toe nog niets noemenswaardigs hebben gevonden op de iPhone 5c van de San Bernardino-terrorist. Dat schrijft CBS News. De FBI blijft de telefoon echter nog wel onderzoeken om meer te weten te komen over de motieven of achtergrond van zijn vorige eigenaar, die bij de aanslag om het leven kwam.

De FBI wist ruim twee weken geleden toegang te krijgen tot die iPhone, zonder de hulp van Apple. Daarvoor lagen de twee partijen publiekelijk met elkaar in de clinch. De FBI wilde dat Apple een software-update zou schrijven waarmee de beperkingen voor het aantal pogingen op het invoeren van de toegangscode werd opgeheven. Apple weigerde, omdat dat een gevaar zou vormen voor de privacy van al zijn klanten.

Met een gerechtelijk bevel wilde de FBI het bedrijf alsnog dwingen mee te werken aan het verzoek, maar toen de FBI beweerde toch een manier te hebben om de iPhone zonder de hulp van Apple te kraken, werd de eerste hoorzitting uitgesteld. Later werd dus bekend dat het de FBI inderdaad gelukt was. Eerst werd gemeld dat een Iraelisch bedrijf daarbij geholpen zou hebben, maar afgelopen dinsdag schreef The Washington Post dat de FBI een groep hackers zou hebben ingehuurd.

Lek

Daarmee is de discussie echter nog lang niet afgelopen. De vraag is nu of de FBI gaat delen hoe het ze precies gelukt is om de veiligheidsmaatregelen te omzeilen. Als ze dat doen kan Apple het lek dichten, maar is de FBI weer terug bij af.

FBI-directeur James Comey beweerde onlangs dat die methode alleen werkt op een iPhone 5c. Hij wil het gebrek op dat type telefoon in de toekomst ook nog kunnen gebruiken om andere telefoons te kunnen ontgrendelen.