Nokia en Mercedes werken samen aan zelfrijdende auto

Nokia en Mercedes Benz hebben aangekondigd dat de bedrijven samen gaan werken aan het maken van een zelf rijdende auto. Nokia zal voor dit project hun bestaande navigatieservice HERE uitbreiden met informatie die noodzakelijk is voor de robotbestuurder.

Nokia zal voor dit project hun bestaande HERE-project uitbreiden met meta-data. In deze nieuwe samenwerking wordt data verzameld over wegen, snelheden, de hoeveelheid rijbanen, waar stoplichten staan en welke verkeersborden waar geplaatst zijn. Deze informatie heeft de robot nodig om goed te kunnen functioneren.

De eerste weg waar deze data van verzameld zal worden is de weg tussen Mannhein en Pforzheim in Duitsland. Dit is de route waar de eerste Mercedes Benz 125 jaar geleden voor het eerst gereden heeft.

De informatie die verzameld wordt, komt van anonieme gebruikers. Hun gemiddelde snelheid, moment van remmen voor een bocht en andere informatie wordt verzameld. Dankzij deze menselijke data is het mogelijk om de zelf rijdende auto’s op een manier te laten rijden die lijkt op de manier van rijden van gewone mensen. Dit zorgt ervoor dat de auto’s niet opvallen tussen de menselijke weggebruikers.

Voordat deze auto’s van Nokia en Mercedes daadwerkelijk autonoom over de weg rijden, zal nog wel een tijdje duren. Voorlopig zullen we het moeten doen met het Car-to-X systeem van Mercedes Benz die eind dit jaar beschikbaar wordt. Met dit systeem kunnen auto’s met elkaar communiceren om de bestuurder informatie te geven over wat er verderop gebeurt. Zo kunnen files en gevaarlijke situaties voorkomen worden.