Nokia vraagt patent aan voor slimme bril die handbewegingen detecteert

Uit een onlangs gepubliceerde patentaanvraag van Nokia blijkt dat het Finse bedrijf werkt aan een slimme bril die in staat is om zowel de ogen als de handbewegingen van de drager te detecteren. Op deze manier kan de gebruiker acties uitvoeren door zijn ogen of zijn handen te bewegen.

WO2014015521A1fp

In het patent beschrijft Nokia twee camera’s, die de gebruiker in staat stellen om een cursor te verplaatsen over een NED (Near-Eye Display) door zijn ogen te bewegen. Wanneer de gebruiker zich focust op een vast punt, schakelt de bril over in een alternatieve modus, waarbij een tweede camera de handbewegingen van de gebruiker volgt om aan de hand daarvan acties  te ondernemen.

According to a first aspect, a method is provided, comprising tracking the gaze of an eye of a user by a first camera, wherein a position of the gaze determines a place for the cursor on the screen of a near-to-eye display (NED), wherein the movement of the gaze is configured to move the cursor on the screen and when the movement of the gaze is detected to be still or moving only slightly, observing a gesture of one hand of the user by a second camera, and executing a further operation if at least one gesture of the hand is detected.

Mogelijke bewegingen die in het patent worden beschreven zijn bijvoorbeeld het schudden van de handpalm of het een vuist maken. Verder omschrijft het Finse bedrijf dat de camera bij het oog een infrarood camera zou kunnen zijn, terwijl de tweede camera een standaard videocamera zou kunnen zijn.

Het patent is nog niet toegewezen, maar geeft een nieuwe boost aan de eerdere geruchten dat ook Nokia zich in de markt van wearables zou willen storten. Het bedrijf heeft het gerucht nooit tegengesproken, maar moest tot op heden nog met een concreet voorbeeld komen. Vooralsnog lijkt het dus een slimme bril te gaan worden.