Nooit meer bufferen: MIT-onderzoekers gebruiken AI om bufferen van video’s tegen te gaan

MIT Pensieve

Ik heb er een ongelofelijke hekel aan, en jij waarschijnlijk ook: zit je rustig een video te kijken, stopt hij halverwege om te bufferen. Of je kijkt een serie op Netflix en de resolutie wordt opeens veel lager. Maar als we onderzoekers van MIT moeten geloven, is dat probleem voorbij. Zij denken namelijk een oplossing te hebben gevonden voor het probleem.

Het gaat om het zogenaamde Pensieve-systeem. Aan de hand van kunstmatige intelligentie zoekt het systeem uit wat het optimale algoritme is om jouw video in de best mogelijke resolutie af te leveren, zonder dat het tussendoor hoeft te bufferen. En het maakt niet eens uit op wat voor verbinding je zit.

Het verschil met YouTube en Netflix, die bufferen ook al proberen te voorkomen, is dat hier je kwaliteit niet slechter wordt. Bij Netflix zie je regelmatig dat zodra de video moet bufferen, je kwaliteit opeens veel slechter wordt. Dat is een keuze die de service moet maken: of een pauze, of de video gaat op lage kwaliteit door. Maar bij Pensieve is dat dus niet het geval.

Beste algoritme voor iedere omstandigheid

Het systeem weet leert dankzij de kunstmatige intelligentie welk algoritme in welke omstandigheid het beste werkt. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je een tunnel in rijdt en de verbinding slecht wordt. Een normale video zou dan aan het bufferen slaan, maar Pensive zou het bufferen met 30 procent moeten verminderen.

Het team heeft Pensieve getest met slechts een maand aan videocontent. Wordt het blootgesteld aan meer data, bijvoorbeeld de complete catalogus van Netflix, dan moet de uitvoering zelfs nog beter worden. Het mooie is dat het project open-source wordt, wat betekent dat iedereen er zelf mee aan de slag kan. Misschien worden de prestaties dan nog veel beter.