Nooit meer naar de tandarts dankzij deze 3D-geprinte kies

3D Printer tand

Een groep onderzoekers uit Groningen heeft misschien wel een manier gevonden waarop je nooit meer je tanden hoeft te poetsen. Een speciale kies gemaakt met een 3D-printer kan namelijk de meeste bacteriën in je mond vernietigen, waardoor er niet langer gaatjes ontstaan.

De speciale kies is gemaakt van een nieuw soort polymeer, dat quaternair ammoniumzouten bevat. Deze zouten zijn in staat om het celmembraan van bacteriën kapot te maken, waardoor ze niet in je mond kunnen overleven. Het idee is simpel: door één van je kiezen te vervangen met deze bacteriedodende variant, hoef je niet meer je tanden te poetsen.

Omdat de bacteriecellen op fysiek niveau kapot worden gemaakt, werken deze zouten anders dan bijvoorbeeld antibiotica. De makers verwachten daarom dat hun gemaakte tand geen effect zal hebben op de lichamelijke ontwikkeling van een persoon.

De Groningse bedenkers van de antibacteriële kies zijn enthousiast, maar zeggen dat het experiment zich nog wel in een vroege fase bevindt. Er gaat nu pas gekeken of hun kies bijvoorbeeld stevig genoeg is om ook daadwerkelijk mee te kauwen.

Daarnaast willen de makers kijken hoe dit materiaal op meer manieren gebruikt kan worden. Op het moment hebben ze alleen een kies ontwikkeld, maar het zou bijvoorbeeld ook mogelijk zijn om een beugel te maken die bacteriën in je mond doodt. De gebruikte zouten zouden ook gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld tandpasta.