Numrush

Nooit meer opladen: nieuwe technologie voor wearables zet lichaamswarmte om in energie


Een van de grootste ergernissen aan mobiele technologieën is misschien wel de vaak korte batterijduur van de apparaten. Ook bij wearables is dit het geval; door de vele verschillende functionaliteiten waaronder GPS, moet het apparaat regelmatig op worden geladen. Onderzoekers hebben hier een praktische oplossing voor bedacht: met deze nieuwe technologie zou je nooit meer je slimme horloge op hoeven te laden!

Onderzoekers aan de Zuid-Koreaanse KAIST universiteit hebben een flexibele ‘thermo-elektrische’ (TE) generator ontwikkeld die lichaamswarmte om kan zetten in energie. Ideaal voor wearables als smartwatches die constant in contact staan met je lichaam, maar ook geschikt voor andere wearables zoals hartslagmeters en slimme brillen.

De generator die is ontwikkeld is ingebed in glasweefsel, wat twee problemen oplost waar voorgaande  draagbare TE generatoren mee kampten. Organische, flexibele varianten bestonden wel, maar konden tot nu toe maar weinig energie leveren. De varianten die wel een hoog energie vermogen bevatten waren daarentegen stijf en onhandig.


De nieuwe technologie die de Zuid-Koreanen hebben ontwikkeld combineert deze twee elementen; het apparaat is super flexibel maar behoudt een hoog energie vermogen. Professor Cho, leider van het onderzoek vertelt: 

For our case, the glass fabric itself serves as the upper and lower substrates of a TE generator, keeping the inorganic TE materials in between. This is quite a revolutionary approach to design a generator. In so doing, we were able to significantly reduce the weight of our generator (~0.13g/cm2), which is an essential element for wearable electronics.

Een belangrijke ontwikkeling voor de wearable industrie; het idee dat de apparaten automatisch zullen worden opgeladen zal misschien voor veel mensen in de (nabije?) toekomst een extra reden zijn om te kiezen voor een smartwatch of glass!