‘Noord-Korea stal dit jaar voor 70 miljoen euro aan Bitcoin via hacks’

Noord-Koreaanse hackers zaten dit jaar achter aanvallen waarbij voor omgerekend 70 miljoen euro aan Bitcoin is buitgemaakt. Dat meldt Reuters op basis van de Zuid-Koreaanse krant The Chosun Ilbo. De Zuid-Koreaanse geheime dienst verdenkt Noord-Korea van het stelen van Bitcoin met een waarde van 7,6 miljard won (omgerekend ongeveer 5,9 miljoen euro) tijdens de hack, aldus de Zuid-Koreaanse krant.

De Bitcoins zijn onder meer gestolen bij een aanval op de Zuid-Koreaanse beurs Yapizon (nu Yobit) in april en Coinis in september. Tegen de huidige koers zouden die gestolen Bitcoins nu 90 miljard won (70 miljoen euro) waard zijn.

De Zuid-Koreaanse geheime dienst National Intelligence Service (NIS) baseert zijn beschuldigingen op basis van analyse van de gebruikte malware. De malware zou op dezelfde manier gemaakt zijn als de malware die gebruikt werd bij de hack op Sony in 2014 en de centrale bank van Bangladesh in 2016.

Bitthumb

Daarnaast denkt de NIS dat Noord-Korea achter het lekken van persoonlijke informatie van 36.000 accounts van de bitcoinbeurs Bitthumb zit. De Zuid-Koreaanse beurs werd in februari gehackt, maar dat werd pas in de zomer naar buiten gebracht. Bij de aanval zouden namen, telefoonnummers en e-mailadressen van ruim 30.000 gebruikers zijn gestolen.

Volgens de NIS chanteerden de hackers Bitthumb om 6 miljard won (4,7 miljoen euro) over te maken. Als de beurs aan die eis zou voldoen, zouden hackers de persoonlijke data vernietigen, aldus The Chosun Ilbo.