Dankzij Rusland heeft Noord-Korea nu een tweede internetverbinding

Noord-Korea heeft vanaf dit weekend een tweede internetverbinding. De tweede lijn is afkomstig uit Rusland. Dat zegt Bryce Boland van het beveiligingsbedrijf FireEye tegen Bloomberg. Hij bevestigt daarmee een bericht dat 38 North, een website van de John Hopkins University met analyses over Noord-Korea, gisteren publiceerde.

Tot nu gaf alleen een verbinding uit buurland China het land toegang tot het internet. Met de internetlijn uit Rusland heeft Noord-Korea meer mogelijkheden om te opereren, zegt Boland tegen Bloomerg. Volgens hem verdubbelt de tweede internetverbinding ook de bandbreedte van het land.

De tweede internetlijn komt op een moment dat de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea oplopen. Met lijn verkleint Noord-Korea de kans dat het internet naar het land volledig wordt afgesloten. De Verenigde Staten roept China, een van de weinige bondgenoten van Noord-Korea, op om zijn banden met de dictatuur te verbreken. Mocht China besluiten om de internetverbinding af te sluiten, waar tot nu toe overigens geen aanwijzing voor is, dan kan Noord-Korea vanaf nu terugvallen op de tweede lijn.

Rusland heeft er volgens Boland ook wat aan: het land kan dankzij het netwerkverkeer zien wat Noord-Korea zoal van plan is.

DDoS-aanvallen

Afgelopen zaterdag berichtte The Washington Post dat de Verenigde Staten DDoS-aanvallen hebben uitgevoerd op de Noord-Koreaanse militaire afluisterdienst RGB. De operatie was onderdeel van een bredere aanval op de hackers van Noord-Korea.

Door de aanval was het internet in Noord-Korea slecht toegankelijk. Een anonieme bron zegt tegen The Washington Post dat de DDoS-aanval ervoor zorgde dat de Noord-Koreaanse hackers hun werk niet konden doen.