Numrush

Noorwegen digitaliseert alle Noorse boeken ooit geschreven

Noorwegen heeft besloten om alle Noorse boeken die ooit geschreven zijn te digitaliseren. Allemaal. Vanaf het eerste Noorweegse boek wat dateert uit de middeleeuwen. Over ongeveer twintig tot dertig jaar hoopt Noorwegen klaar te zijn met dit project.

De Nationale Bibliotheek van Noorwegen heeft dit immense project op zich genomen. De boeken worden gedigitaliseerd en komen online beschikbaar. Alle teksten worden doorzoekbaar gemaakt en aan ieder boek wordt metadata toegevoegd. Ieder boek wordt opgeslagen in een database, zodat alles gemakkelijk terug te vinden is. Iedereen kan deze teksten gratis lezen.

Opvallend is dat niet alleen oude boeken gedigitaliseerd worden, maar ook nieuwe boeken waar nog copyright op zit. Dit is extra opvallend, omdat Google hetzelfde plan had maar van alle kanten aangevallen werd vanwege schendingen van copyrights. Noorwegen is doodleuk gewoon begonnen met het inscannen van boeken, copyright of niet.

Dit kan door een wet van Noorwegen waarin staat dat “all published content, in all media, [must] be deposited with the National Library of Norway”. De Nationale Bibliotheek heeft dan ook het recht om dit te digitaliseren of op een andere manier te verwerken.

De Nationale Bibliotheek is al sinds 2006 bezig met dit project en verwacht nog minimaal twintig jaar bezig te zijn. Ook Engeland en Finland zijn onlangs begonnen met een soortgelijk project. Digitalisering lijkt de enige manier te zijn om eeuwenoude (en hele nieuwe) teksten voor altijd te kunnen bewaren. Wanneer volgt Nederland?