Noorwegen wil benzineauto’s zo snel mogelijk uitbannen

De ouderwetse benzineauto kan wel eens verleden tijd gaan worden in Noorwegen. De Noorse overheid heeft namelijk een overeenkomst gesloten, waarbij er wordt gestreefd om nul benzineauto’s vanaf 2025 te verkopen. Het merendeel van de verkochte wagens zou daarom elektrisch rijden, meldt Mashable.

Het is tenminste de hoop dat dit elektrische auto’s de markt op zal helpen. De exacte invulling van de overeenkomst moet nog blijken – er is daarom nog een kans dat bijvoorbeeld dieselauto’s wel in 2025 verkocht mogen worden.

Niet dat het heel lang zou duren. Volgens bronnen werkt Noorwegen aan een streng verbod op benzinevoertuigen, waardoor zelfs dieselvarianten niet langer in de showrooms mogen staan. De nieuwe overeenkomst lijkt een tussenstop op weg naar dit volledige verbod. Volgens geruchten zouden de vier grootste Noorse politieke partijen het eens zijn over het verbod, maar volgens recentere geluiden is dit misschien toch niet zo.

Het is enigszins ironisch dat uitgerekend Noorwegen dit doet – het land is immers één van de grootste olie- en gasproducenten van Europa. Het land zou met het verbod een grote invloed hebben op de komst van elektrische voertuigen zoals die van Tesla.