De NOS experimenteert met Google Glass en ontwikkelt twee nieuwe toepassingen


Hoewel nog maar weinig mensen beschikken over een Google Glass – zeker niet in Nederland – zien we de verkoop van deze slimme bril wel op gang komen. Steeds meer apps en toepassingen worden al ontwikkeld voor Glass en ook steeds meer bedrijven experimenteren met de bril, nu ook de NOS Digitale media. Zij willen Google Glass gaan gebruiken voor hun online verslaggeving.

Hiervoor heeft de Nederlandse Omroep Stichting een eigen ‘Google Glass developers day’ georganiseerd waarin werd gebrainstormd en werd gewerkt aan nieuwe toepassingen voor Google Glass waar de NOS zelf wat aan zou hebben. Twee nieuwe diensten zijn hieruit voortgekomen, genaamd: Google Glass Reporter en Google Glass Nieuws.

Google Glass Reporter is een app die het journalisten mogelijk en makkelijk maakt om via hun Glass op locatie direct content en berichten te publiceren op NOS.nl. Denk aan een liveblog waarbij snelheid cruciaal is. In deze moeilijke tijden voor de journalistiek zien we met zulke toepassingen toch nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan voor het uitstervende vak.
|

dv1462567

De tweede dienst, Google Glass Nieuws, richt NOS zich op geluid en niet zozeer op beeld. Met de applicatie kun je direct het laatste Radio 1 Nieuwsbulletin beluisteren, handig om als journalist – maar ook voor andere gebruikers – om goed op de hoogte te blijven van de laatste nieuwsfeiten.

De NOS is van plan beide diensten te zijner tijd aan te bieden aan Google Glass gebruikers. Hoewel nog maar weinig mensen over deze slimme bril beschikken maakt iedere nieuwe toepassing van het apparaat het aantrekkelijker om uiteindelijk een Glass aan te schaffen.

Dit soort ontwikkelingen laten zien dat steeds meer bedrijven het nut en de mogelijkheden van Glass in zien en bereid zijn er mee te gaan experimenteren. Niet voor niets kondigde Google dan ook al eerder Glass for work aan, een programma waarmee het gebruik van Google Glass op de werkvloer moet worden uitgebreid. Hier lijkt toch de grootste markt te liggen voor de slimme bril die naar verwachting nog dit jaar officieel in de verkoop zal gaan.