Chatbot van de NOS praat je bij over het nieuws via Facebook Messenger

NOS chatbot

Chatbots zijn inmiddels niet nieuw meer, maar toch zijn er in Nederland nog niet superveel beschikbaar. In het medialandschap zijn er zelfs bijna geen. De NOS doet daar echter wat aan: zij hebben een eigen chatbot gemaakt in Facebook Messenger. Met NOS Update krijg je dagelijks een overzicht van het laatste nieuws, maar kun je ook vragen om nieuws over bepaalde onderwerpen.

Een gesprek met de chatbot begin je via Facebook Messenger, wat zowel op desktop als op mobiel kan. Daarbij krijg je direct een voorbeeld met hoe de dagelijkse updates er uit zien. Zo krijg je iedere dag de weersvoorspelling, maar ook die headlines uit het nieuws. Onderaan staan knoppen, waarmee je artikelen die je interessant lijken helemaal kunt lezen.

NOS Update

Daarnaast is het mogelijk om zelf meer artikelen over een specifiek onderwerp aan te vragen. Dit doe je door bijvoorbeeld “Wat is het laatste nieuws over Donald Trump” naar de chatbot te sturen. Vervolgens krijg je drie berichten terug die over het onderwerp gaan.

De resultaten van deze functie zijn wel iets wisselend. In het geval van Donald Trump kreeg ik bijvoorbeeld ook een bericht over Mark Zuckerberg te zien.

NOS Update

De chatbot is een experiment van het NOS Lab. Lara Ankersmit, hoofd Digitale Media, zegt erover:

Door juist op deze bestaande platforms een chatbot aan te bieden kunnen we een nieuw publiek bereiken dat wel gebruik maakt van Facebook Messenger, maar niet zo snel een nieuwsapp gebruikt of een nieuws-site bezoekt. Als NOS willen we het nieuws altijd en overal brengen, daar waar onze gebruikers zitten. Als het experiment goed werkt, dan kunnen we de chatbot steeds verder ontwikkelen waardoor de conversatie nog natuurlijker aanvoelt.

Wil je NOS Update proberen? Ga naar facebook.com/NOSupdate of zoek in Facebook Messenger naar ‘NOS update’.