NPO hoopt op ’tweede Buienradar’ na vrijgeven programmadata aan ontwikkelaars

Het zou zomaar kunnen dat er binnenkort allerlei handige NPO-apps verschijnen, want de publieke omroep gaat per direct data beschikbaar stellen aan ontwikkelaars. De NPO hoopt dat er op die manier vernieuwende, creatieve apps zullen ontstaan.

De publieke omroep heeft zich hierbij laten inspireren door het KNMI en de NS. Met de gegevens van het KNMI werd uiteindelijk het ongekend populaire Buienradar ontwikkeld, terwijl je inmiddels ook meerdere apps kunt downloaden om live de vertrektijd van je trein te checken. NPO Journalistiek stelt zijn informatie en data als eerste beschikbaar. Het gaat om zo’n 25.000 items, waaronder complete tv-uitzendingen en nieuwsberichten. Het is de bedoeling dat later ook andere NPO-platformen, zoals NPO Wetenschap, volgen.

De NPO laat dan ook weten erg benieuwd te zijn naar de creaties van de uitgenodigde programmeurs. “Programmeurs en developers kunnen met deze data iets bijzonders maken. Zij knopen dingen aan elkaar die wij misschien nooit zouden bedenken. Dat vind ik een spannend idee wat ik in de komende maanden tijdens het project NPO Backstage hoop te gaan zien”, aldus Frans Klein, Directeur Televisie bij de NPO.