NS kan 6 procent energie besparen met app voor machinisten

De NS denkt energie te kunnen besparen door machinisten zuiniger te laten rijden met behulp van een app. De smartphone-app geeft machinisten een seintje als hij zijn motor uit moet zetten voor hij een station inrijdt om precies op het juiste moment te stoppen. Op dit moment testen veertig machinisten de app.

Eén van hen, Freddy Velthuizen, zegt tegen de NOS:

Ik krijg een seintje als ik een station nader en de motor kan afzetten. Dat zorgt ervoor dat ik niet te veel energie verbruik door hard te remmen. Hierdoor verbruiken we 6 procent minder energie.

Het unieke aan de app is, is dat een initiatief is van de machinisten zelf. Sinds 2005 is de NS bezig om energiezuiniger te worden. Over vier jaar moeten het bedrijf twee keer zo efficiënt opereren als in 2005. Zuiniger rijden is daar een onderdeel van en daar is de NS al enkele jaren druk mee. Uit dat project is het idee voor deze app ontstaan.

Dit is de app die machinsten gebruiken

De komende tijd wordt hij nog getest. Als de machinisten tevreden zijn krijgt iedereen de app op zijn of haar smartphone. Het zou natuurlijk nog handiger zijn als de techniek wordt ingebouwd in de treinen zelf, maar waarschijnlijk is de uitrol van een smartphone-app veel sneller en goedkoper te realiseren.