NSA onderzoekt afluistermogelijkheden gezondheidsgadgets en smart home-producten

Echt een verrassing is het natuurlijk niet. Alles waarmee data wordt verzameld en verbinding maakt met internet, is interessant voor inlichtingendiensten. Zij willen maar al te graag de mogelijkheid hebben om hem bij verdachten deze data uit te lezen of eventueel zelfs preventief grotere hoeveelheden data te verzamelen. De NSA heeft dit nu ook openlijk toegegeven.

NSA-topman Richard Ledgett deed hier afgelopen vrijdag uitspraken over op een congres over militaire technologie in Washington. Hem werd gevraagd of alle Internet of Things-toepassingen een beveiligingsnachtmerrie of inlichtingenfeest zijn. “Beide”, was zijn antwoord volgens The Intercept.

Op dit moment onderzoekt de NSA de mogelijkheden van het afluisteren van bijvoorbeeld gezondheidsgadgets en smart home-producten. Het zou volgens Ledgett een mooie “niche zijn in de gereedschapskist”. Het zou in sommige gevallen extra informatie kunnen verschaffen bovenop alle informatie en data die al wordt verzameld.

Een voordeel voor de NSA is, is dat er nog vaak (te) weinig aandacht is voor de beveiliging van IoT-apparaten. Zeker in het geval van smart home-producten zijn er al veel beveiligingsrisico’s geweest in het verleden.