NSA spit door miljoenen telefoongesprekken met speciale zoekmachine voor spraak

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft de mogelijkheid om door miljoenen telefoongesprekken wereldwijd te zoeken dankzij een speciale zoekmachine voor spraak. Volgens weblog The Intercept, dat zich baseert op documenten van Edward Snowden, werd het systeem intern ook wel ‘Google for Voice’ genoemd.

In de door Snowden gelekte documenten zou duidelijk worden dat de NSA al jarenlang werkt aan het systeem. Een serie algoritmes wordt ingezet om gesprekken automatisch om te zetten naar platte tekst, zodat het gemakkelijk doorzoekbaar is. Maar intussen is het platform zo verfijnd dat het automatisch scant naar verdachte woorden in een gesprek.

Ook de manieren waarop de NSA gesprekken kan onderscheppen is intussen behoorlijk uitgebreid. Naast vaste telefoonlijnen kan het systeem ook gesprekken onderscheppen via mobiele verbindingen en voIP-diensten. Het afluistersysteem zou dik 10 jaar geleden al in ontwikkeling zijn genomen.

In een officiële reactie laten de Amerikaanse inlichtingendiensten weten dat de technologie geenzins zo geavanceerd is. Er zou nog teveel ruis zijn, aldus de verantwoordelijke persoon bij het Amerikaanse ministerie.

Klokkenluider Snowden heeft altijd al gesteld dat de NSA volledige gesprekken af kan luisteren, ondanks het feit dat het wettelijk niet is toegestaan. De huidige Patriot Act, waarin veel dubieuze regels zijn opgenomen onder de noemen anti-terrorisme, dekt alleen het verzamelen van metadata.

Overigens beslist de Amerikaanse overheid op 1 juni aanstaande of die Patriot Act moet worden verlengd. Daarover sprak talkshow host John Oliver vorige maand nog met Edward Snowden.

Afbeeldingen: The Intercept