De NSA werd in de nasleep van de onthullingen van Edward Snowden aan de ketting gelegd. De Amerikaanse overheid maakte immers een einde aan veel spionageprogramma’s. Nu blijkt echter dat de organisatie zich daar niet veel van aantrekt.
De New York Times schrijft namelijk dat de NSA een manier heeft gevonden om massaal mailverkeer te controleren, terwijl dat in principe al sinds 2011 niet meer zou gebeuren. Destijds zouden er niet voldoende middelen meer beschikbaar zijn om het programma voort te zetten, maar de vraag is in hoeverre we die lezing moeten geloven. Het spionagewerk zou buiten de grenzen van de Verenigde Staten namelijk gewoon doorgaan.
De krant vroeg onder de Freedom of Information Act informatie aan over de verzameling van informatie door de NSA. Op basis van die gegevens blijkt nu dat in landen met minder strenge regels nog wel volop gespioneerd wordt. Op die manier kon alsnog veel informatie over Amerikaanse burgers verzameld worden en links worden gelegd wat betreft hun sociale contacten.
Het project zou erop gericht zijn om mensen veilig te houden, maar het zal veel Amerikanen niet lekker zitten dat de NSA nog steeds informatie over ze verzamelt en opslaat, terwijl ze daar klaarblijkelijk niet één Amerikaanse wet mee overtreden.