NU.nl laat zijn lezers livestreamen bij breaking nieuws

De app van NU.nl heeft een bijzondere update gehad. Voortaan is NUjij onderdeel van de app. Hiermee kunnen gebruikers makkelijk hun nieuwstips insturen, inclusief foto’s en video. Voor de redactie een handige functie voor de momenten waarop lezers getuige zijn van bijvoorbeeld een brand of ongeluk. De NOS biedt deze functie ook al tijd aan onder de noemer NOS Ooggetuige. NU.nl gaat echter een stap verder met NUlive: iedereen kan vanuit de NU.nl een livestream starten.

Gebruikers vinden rechtsbovenin de app een plusje. Klik je hierop dan krijg je de keuze of je een tekstbericht wil versturen, een foto/video wil maken of wil livestreamen. Wat alleen jammer is, is dat de livestream-optie niet echt zit ingebouwd in de NU.nl-app. Je start de app NUlive op (die app is er al een half jaar). De kans is groot dat die niet op je telefoon staat en dan opent de App Store of Google Play Store, waar je de app kunt downloaden. Op deze manier verlaagt NU.nl de drempel om te livestreamen, maar het was nog veel krachtiger geweest als het streamen echt in de NU.nl-app zat natuurlijk. Als je getuige bent van breaking news is het installeren van een app natuurlijk het laatste waar je tijd voor hebt.

Alle livestreams, foto’s, video’s en tips komen centraal binnen op de redactie. Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman ziet het vernieuwde NUjij als een soort verlengde van de redactie:

Uiteraard is de professionele redactie van NU.nl erg belangrijk, maar miljoenen ogen zien meer dan enkele tientallen. En helaas kunnen wij niet overal zijn. Alle lezersbijdragen worden vanzelfsprekend gecheckt  door onze redactie en zullen nooit rechtstreeks op NU.nl geplaatst worden. We zullen altijd duidelijk vermelden welke toevoegingen gedaan zijn en aan naamsvermelding doen.

Het nieuwe NUjij vervangt het platform van NU.nl waarop lezers zelf nieuws konden plaatsen en daarop reageren. Het wordt hiermee een platform voor crowdsourcing. Een trend die in de journalistiek is opgezet sinds de opkomst van de smartphone. Doordat onze smartphones steeds beter worden, qua camera en dataverbinding, wordt de potentie hiervan steeds groter. Het tot een onderdeel van maken van de nieuwsapp die mensen dagelijks gebruiken, is dan ook een logische en slimme stap. Hopelijk hevelt de nieuwssite binnenkort ook de livestream functie over, waardoor daarvoor geen losse app meer mogelijk is.