Numrush Gift Guide: De impact van algoritmes op ons dagelijks leven

Nog niet zo lang geleden werden er mensen speciaal opgeleid om een ziektebeeld te bepalen, belangrijke documenten te controleren of analyses te maken van buitenlandse politiek. In de Gift Guide vandaag aandacht voor een boek dat in gaat op de manier waarop algoritmes steeds meer ons dagelijks bestaan beinvloeden.

Om een uitspraak te doen richting een patient over een bepaald ziektebeeld, bogen zich vroeger een aantal professionals met een specialistische opleiding of 2 (of 3) over het dossier en kwamen samen tot een conclusie. Zoals journalisten zich bezighielden met het schrijven van nieuws. Vandaag de dag worden (delen van) deze taken uitgevoerd door hoogwaardige algoritmes die niet alleen het werk sneller en langer kunnen uitvoeren, ze kunnen het ook objectief. Deze “bots” zijn wellicht gestart door menselijk programmeren, maar de evolutie heeft ook daar niet stil gestaan.

In het fascinerende en licht beangstigende “Automate This: How Algorithms Came To Rule The World” omschrijft auteur Christopher Steiner hoe algoritmes langzaam aan onze wereld overnemen en hoe hun “bot revolutie” langzaam maar zeker in elke aspect van ons leven een rol speelt. Vaak zonder dat we het door hebben.

De interactie tussen mens en machine kan ons leven stukken makkelijker maken. Maar hoe zou de wereld er uit zijn als algoritmes onze ziekenhuizen, wegen, cultuur en (inter)nationale beveiliging overnemen? Wat gebeurt met de economie wanneer we beoordelingen automatiseren en het menselijk instinct buitenspel zetten?

Steiner’s boek is absoluut intrigerend en komt op het juiste moment. Het is hier te bestellen.