De strijd om de zelfrijdende auto begint: NVIDIA en Bosch vs. Intel

NVIDIA en Bosch slaan de handen in één om de hardware voor zelfrijdende auto’s te gaan leveren. Xavier heet de supercomputer die het zware rekenwerk moet gaan doen. Die is gebaseerd op de Drive PX 2 die NVIDIA vorig jaar toonde op CES. Dit jaar toonde NVIDIA Xavier op CES, maar werd er nog niets over de deal met Bosch gezegd.

De samenwerking is interessant omdat Bosch al een gevestigde naam is in de auto-industrie en voordeel kan behalen uit de technologie van NVIDIA. Voor de kunstmatige intelligentie van auto’s is namelijk heel veel rekenkracht nodig, terwijl de computer ook compact en zuinig moet zijn. Door de kennis die NVIDIA de afgelopen decennia op heeft gedaan met de ontwikkeling van grafische processoren is het bedrijf daar erg goed goed in.

NVIDIA Xavier Bosch

Hsun Huang, de oprichter en CEO van NVIDIA laat weten:

Zelfrijdende auto’s vormen een uitdaging die eindelijk kan worden opgelost door recente doorbraken in deep learning en kunstmatige intelligentie. Door gebruik te maken van de DRIVE PX AI-autocomputer kan Bosch voor de auto-industrie geschikte systemen ontwikkelen voor de massaproductie van zelfrijdende auto’s. Samen realiseren wij een toekomst waarin autonome voertuigen mobiliteit veilig en toegankelijk maken voor iedereen.

De timing van de aankondiging is opvallend. Eerder deze week maakte Intel namelijk bekend Mobileye over te nemen. Mobileye is een belangrijke producent van hardware voor zelfrijdende auto’s en Intel werkt al samen met BMW en Daimler. Doordat Bosch en NVIDIA nu gaan samenwerken kan er een interessant strijd ontstaan om wie er de technologie levert aan welke autofabrikant. En het mag algemeen bekend zijn dat dergelijke concurrentie de innovatie meestal versnelt.

NVIDIA werkt trouwens al samen met onder meer Audi en het Chinese internetbedrijf Baidu.