Nvidia ontwikkelt compacte supercomputer voor zelfrijdende auto’s

Chipfabrikant Nvidia heeft een extreem krachtige computer ontwikkeld die zelfrijdende auto’s aan moet gaan sturen. De Drive PX2 werd vannacht onthuld tijdens een perspresentatie op de CES in Las Vegas. De computer, die in een broodtrommel past, heeft maar liefst 12 CPU-cores die in no-time complexe berekeningen kunnen uitvoeren, zodat auto’s in een fractie van een seconden kunnen reageren op elke situatie. Hij is net zo krachtig als 150 Macbook Pro’s, volgens het bedrijf.

Volgens het bedrijf kan de chip het beeld van twaalf videocamera’s en een heleboel sensors gelijktijdig verwerken. Nvidia heeft de computer ontwikkeld vanuit het idee dat deze berekeningen allemaal aan boord moeten gebeuren. De vraag is natuurlijk of dat ook echt nodig gaat zijn of dat de cloud hier ook een rol in kan spelen. Dankzij Nvidia kan het in ieder geval allemaal lokaal gebeuren.

Volvo is de eerste autofabrikant die met de Drive PX2 aan de slag gaat. Het bedrijf bouwt de computer in, in een aantal testmodellen van zijn zelfrijdende auto.

Naast de hardware is Nvidia ook druk met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie-systemen voor de aansturing van zelfrijdende auto’s. Nvidia Drivenet heet het systeem dat objecten in de wereld kan herkennen en waar het bedrijf druk mee aan het experimenteren is. Het bedrijf werkt met onder meer Audi, Daimler, BMW en Ford aan dit systeem.