Nvidia gaat chips leveren voor zelfrijdende Volkswagen

Uitgerekend een dag voor de grote presentatie van Intel op CES 2018, komt concurrent Nvidia met goed nieuws over de Xavier chip. Dat meldt The Verge. De twee chipfabrikanten zijn in een strijd verwikkeld om de grootste te worden op de nieuwe chipmarkten.

De Xavier chip van Nvidia is een AI chip voor zelfrijdende auto’s. Nvidia maakte aan de vooravond van CES 2018 bekend dat de chip beschikbaar is. Bovendien mogen ze Volkswagen en Uber onder hun 320 eerste klanten rekenen.

Volkswagen Buzz

Autofabrikanten kunnen de Xavier chip gebruiken om een AI assistent mee te ontwikkelen voor een zelfrijdende auto. Volkswagen heeft aangegeven Xavier in de nieuwe Volkswagen Buzz te gebruiken. Software voor de AI co-piloten kan ontwikkeld worden op Nvidia’s Drive IX en Drive AR platforms.

Een op Drive IX gebouwde AI assistent kan een chauffeur herkennen en bijvoorbeeld zien of die in staat is om te rijden. Ook kan de assistent werken op spraakopdrachten of handgebaren. Op het Drive AR platform kunnen allerlei augmented reality toepassingen gebouwd worden.

Pegasus

Het grotere computersysteem voor zelfrijdende auto’s van Nvidia heet Pegasus. Dit zou volgens het bedrijf de grootte hebben van een nummerplaat, en het uiteindelijk mogelijk maken om auto’s zonder gaspedaal, spiegels of stuurwiel te laten rijden.

Op CES maakte Nvidia bekend dat klanten dit kwartaal nog de Xavier chips kunnen verwachten. Ook werden Volkswagen en Uber als klanten genoemd. Dat zijn twee grote klanten, terwijl Intel nauwelijks een jaar geleden nog voor vijftien miljard dollar een startup Mobileye aankocht in een poging de concurrentiepositie te verbeteren.