Obama in geheime toespraak: ‘Google, Facebook en Twitter zijn commerciële partijen van algemeen belang’

Oud-president Barack Obama hield vorige week vrijdag een toespraak tijdens een evenement op de businessschool van de Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT). De inhoud: geheim. Het aanwezige publiek mocht niets van Obama’s speech naar buiten brengen.

Waarom dat precies was, kon een redacteur van Recode vorige week niet precies bij de organisatie achterhalen. Maar, zoals hij opmerkt: ‘Het is 2018. Er bestaat niet zoiets als een vertrouwelijke bijeenkomst, zeker niet in de Verenigde Staten, voor een publiek van honderden mensen in het bezit van een telefoon met internetverbinding.’

Hoewel de redacteur in zijn artikel niet veel succes heeft om de inhoud van Obama’s speech te achterhalen, heeft hij uiteindelijk wel gelijk. Het magazine Reason wist een audio-opname van Obama’s toespraak in handen te krijgen en publiceert vijf hoogtepunten (en vraagt zich af waarom te inhoud geheim was).

‘Sociale media beïnvloeden onze cultuur’

In zijn toespraak noemde Obama sociale media zoals Facebook en Twitter een “enorm sterke potentiële kracht voor het goede”, maar zegt dat ze moeten worden gezien als een middel. “[Terroristengroep] ISIS kan dit middel gebruiken. Neonazi’s kunnen het gebruiken.”

“Ik denk dat deze grote platformen, Google en Facebook […] en Twitter, […] moeten praten over hun verdienmodel en moeten erkennen dat ze zowel van algemeen belang als commerciële partijen zijn. Het zijn geen onzichtbare platformen, ze geven op krachtige manieren vorm aan onze cultuur.”

Obama beschrijft hoe sociale media zorgen voor een splitsing in de maatschappij. De invloed van sociale media sijpelt ook door tot traditionele media. “[Vergelijk] Fox News met de opiniepagina van de redactie van The New York Times”, zei Obama. “Als je kijkt naar de verschillende bronnen, zie je dat ze niet hetzelfde beschrijven. In sommige gevallen behandelen ze niet eens dezelfde onderwerpen.

Naast sociale media sprak Obama ook over klimaatverandering, basketbal en diversiteit.

Foto: Chuck Kennedy (archief 2009)