Obama waarschuwt voor banenverlies door kunstmatige intelligentie, maar wil er toch volop in investeren

President Obama staat positief tegenover kunstmatige intelligentie, vertelt hij in een rapport. Volgens hem kan het bijvoorbeeld een aantal van de grootste problemen ter wereld oplossen. Om die reden wil hij dan ook meer geld investeren in de technologie, schrijft Recode.

Volgens Obama kan kunstmatige intelligentie onder meer ziektes, de klimaatverandering en economische ongelijkheid oplossen. Het geld dat hij wil investeren, moet naar allerlei overheidsinstanties gaan. Hier valt bijvoorbeeld ook in een investering in beta-onderwijs onder, waarmee hij de werknemers wil voorbereiden. Daarnaast wil hij investeren in onderzoeken, lokale beurzen en een nieuwe federale infrastructuur.

Waarschuwingen

Maar Obama waarschuwt ook over kunstmatige intelligentie. Zo zou het een aantal banen wegnemen, vooral die van werknemers met een lage opleiding. Een oplossing heeft hij niet, maar het onderwerp zou wel aandacht moeten krijgen.

Ook heeft de president het over de dunne lijn tussen wetgeving die nodig is en de flexibiliteit die innovatie nodig heeft. Een voorbeeld is drones. Zijn er geen wetgevingen, dan kunnen ze bijvoorbeeld tegen vliegtuigen aanbotsen. Maar met teveel wetten kun je nooit meer testen en wordt de technologie niet veiliger.

Aanbevelingen

In totaal staan er 24 aanbevelingen in het rapport van het Witte Huis. Zo moeten overheidsinstanties technische experts op hoge niveaus plaatsen, om mee te praten over regels over kunstmatige intelligentie. Anders krijg je namelijk het probleem dat mensen die niets van technologie snappen regels gaan maken die vervolgens niet uit te voeren zijn.

Daarnaast moet er een framework komen voor de regulering en de veilige integratie van zelfrijdende auto’s. Hier beloofde Obama eerder al een investering van 3,9 miljard dollar voor.

Een andere aanbeveling is dat alle federale instanties standaarden voor open data moeten maken om onderzoek met kunstmatige intelligentie van de overheid, de private sector en academici mogelijk te maken.

Het volledige rapport van het Witte Huis is hier te lezen.