Obama: ‘In de jaren 30 gaat de VS naar Mars’

President Obama verwacht dat zijn land over een jaar of twintig naar Mars gaat. In de jaren 30 moet het de VS lukken om mensen naar Mars te sturen en weer veilig terug te laten keren. Lange tijd (of voor altijd) op de rode planeet blijven zit er dan nog niet in, maar Obama gelooft dat dat op termijn ook mogelijk wordt. Dat schrijft hij in een stuk dat CNN heeft gepubliceerd.

De Amerikaanse president is met zijn verwachting voorzichtiger dan Elon Musk van SpaceX. Die zei twee weken geleden dat hij verwacht in 2022 de eerste mensen naar Mars te kunnen sturen. Alleen kunnen die waarschijnlijk niet terugkeren en zullen ze dus waarschijnlijk uiteindelijk sterven. Er werden al direct grote vraagtekens gezet bij het optimisme van Musk.

Desondanks is het stuk van Obama een bevestiging van het werk van Musk. Sterker nog: Obama denkt dat de VS al relatief snel naar Mars kan dankzij de samenwerking tussen de overheid en bedrijven zoals SpaceX. Een belangrijke mijlpaal in die samenwerking is dat commerciële bedrijven (om precies te zijn SpaceX en Boeing) mensen naar de ISS gaan brengen, in plaats van dat NASA zelf doet. Eerder namen bedrijven al het vrachtvervoer naar de ISS over.

Obama noemt ook vooral het belang van onderwijs in zijn stuk. Hij zegt dat, voor we naar Mars kunnen, we nog jaren moeten testen, geduldig moeten zijn en er moet worden gezorgd voor goed onderwijs. “De eerste klein stappen vinden plaats wanneer onze scholieren – de Mars generatie – iedere dag hun klaslokaal binnenlopen.