Obama onderneemt actie tegen cyberaanvallen met nieuwe wet

Barack Obama is een ‘executive order’ (bevel) aan het voorbereiden om informatie- en kennisdeling te verbeteren en te verplichten tussen organisaties en de overheid. Obama wil hiermee cyberaanvallen voorkomen en sneller kunnen handelen tijdens een eventuele aanval.

De executive order zal door de President bekend gemaakt worden tijdens de ‘cyber security top’ later vandaag in de Stanford University in Silicon Valley, zo meldt Reuters.

Tijdens zijn State of the Union toespraak vorige maand kondigde Obama al aan dat hij nieuwe maatregelen wil nemen tegen cyberterreur. De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat Homeland Security alle data rondom cyberaanvallen beter kan beheren en dat er geen drempels meer zijn op het gebied van informatiedeling tussen de geprivatiseerde sector en de overheid.

Op de persconferentie van donderdag ontbraken diverse CEO’s die wel aanwezig zullen zijn tijdens de ‘cyber security top’. Adjunct-perschef Eric Schultz zegt hierover het volgende:

I know that some companies are sending different representatives, but we are pleased at their participation. Those attending included leaders in the tech sector, privacy advocacy, academia and business.

Overigens neemt de executive order van Obama de angst bij bedrijven om informatie te delen niet weg. De grote bedrijven staan niet te springen om hun gevoelige informatie te delen met de overheid omdat zij bang zijn dat deze informatie tegen hen gebruikt gaat worden. Het Congress, dat gecontroleerd wordt door de Republikeinen, pleitte eerder al voor de bescherming van bedrijven, maar deze wetten werden nooit aangenomen.

Tijdens de top wil Obama samen met de grote tech bedrijven een manier vinden om cyberaanvallen en high-profile attacks, zoals onlangs op Sony Pictures, te voorkomen. Volgens Michael Daniel, speciaal assistent van Obama op het gebied van cyber beveiliging, is de bijeenkomst een goede mogelijkheid om cyberterreur aan te pakken.

The summit is really an opportunity to take stock. Cyber space needs to be a strategic asset not only for the US but the world as a whole, as a driver of economic growth, a promoter of human right and other growth online.