Deze headset verandert je iPhone in een augmented-reality-bril

Kartonnen en plastic brillen waar je je iPhone in kunt stoppen om deze te veranderen in een virtual-reality-bril zijn er genoeg. Het werkt allemaal niet zo lekker als bij de Samsung Gear VR of Google Daydream, omdat de iPhone en het besturingssysteem iOS niet voor virtual reality zijn gemaakt. Maar voor het bekijken van een 360-gradenvideo of het spelen van een simpel spelletje, werkt het prima. De headset Bridge van Occipital gaat echter stukken verder dan zijn concurrenten.

De Occipital Bridge lijkt in eerste instantie ook op een virtual-reality-bril waar je je telefoon instopt, maar het is eigenlijk een augmented-reality-bril. Via camera’s toont de bril namelijk livebeelden van je omgeving, waarbij ook direct een realtime 3D-scan van de ruimte maakt. Vervolgens kan daar virtueel van alles in worden geplaatst. Het idee is in dat opzicht hetzelfde als dat van Microsoft Hololens, met als grote verschil dat je daar echt naar de ruimte om je heen kijkt, terwijl je bij de Bridge kijkt naar camerabeelden op het scherm van je iPhone.

Uiteraard kun je hem ook gebruiken als gewone VR-bril. En daarbij kan hij door de camera’s en sensoren zorgen dat je ook echt kunt rondlopen in virtuele wereld, zonder dat je ergens tegenaan loopt. Iets wat we eigenlijk alleen kennen van high-end VR-brillen, zoals de HTC Vive.

Content

Het probleem blijft natuurlijk dat de iPhone van zichzelf helemaal geen ondersteuning biedt voor deze technologie. De makers zijn beperkt tot wat ze binnen een app kunnen doen. Desondanks waren ze bij Engadget onder de indruk toen ze de Bridge uitprobeerden. Het succes van dit soort technologie valt of staat echter bij content en tot nu zijn de makers nog niet veel verder dan wat demo’s. Ontwikkelaars moeten het verschil gaan maken.

Een andere uitdaging voor de Bridge is de prijs. Doordat er geavanceerde camera’s en andere techniek in de bril verwerkt zitten, is hij ook meteen een stuk duurder dan een Cardboard of dan de VR-brillen die Samsung en Google maken voor smartphones.

De Occipital Bridge werkt samen met de iPhone 6, iPhone 6S en iPhone 7. Het duurdere plus-model wordt niet ondersteund. Je kunt de bril bestellen voor 400 dollar (zo’n 380 euro). Hij wordt dan in maart geleverd, inclusief een bewegingscontroller.