Oculus-medeoprichter Palmer Luckey vertrekt bij Facebook

De man achter het concept van de Oculus Rift en de allereerste prototypes van de VR-bril, Palmer Luckey, vertrekt bij Oculus. Het bedrijf wat hij samen met anderen begon werd drie jaar geleden al verkocht aan Facebook. Volgens Oculus zelf is vandaag zijn laatste dag binnen het bedrijf, schrijft UploadVR.

“Palmer zal gemist worden. Zij nalatenschap is veel groter dan alleen Oculus”, schrijft het bedrijf in een verklaring. “Zijn vindingrijkheid heeft geholpen bij de moderne VR-revolutie en hielp bij het bouwen van een nieuwe industrie. We zijn dankbaar voor alles wat hij heeft gedaan voor Oculus en virtual reality en wensen hem het beste.”

Of Luckey geheel vrijwillig vertrokken is, weten we niet. Woordvoerders van Facebook zeggen een beleid te hebben dat ze geen interne persoonlijke zaken bespreken.

Verdwenen

Luckey is in het afgelopen jaar redelijk uit het publieke oog verdwenen. Tijdens de presidentsverkiezingen in Amerika kwam hij bijvoorbeeld alleen opdagen bij een rechtszaak. Dat terwijl hij ongeveer een jaar geleden nog de eerste Oculus Rift naar een klant bracht in Alaska. Ook op Twitter liet hij nauwelijks nog wat van zich horen. Op 23 september plaatste hij zijn laatste bericht, wat alleen een link was naar zijn laatste Facebook-bericht.

Dat bericht ging over zijn donaties aan Nimble America. Deze groep probeerde Democrate Hillary Clinton tijdens de presidentsverkiezingen in een kwaad daglicht zetten. De bijdrage van Luckey kwam hem op veel kritiek te staan. “Het spijt me dat mijn acties een negatieve uitwerking hebben op hoe we naar Oculus en haar partners kijken.”

Vlak na dat bericht was de ontwikkelaarsconferentie van Oculus, genaamd Occulus Connect (OC3). Bij de eerste twee conferenties was Luckey duidelijk aanwezig, maar bij de derde editie kwam Mark Zuckerberg het podium op. Luckey zelf zou geen afleiding willen zijn tijdens de conferentie, stelde de vice-president Content bij Oculus, Jason Rubin, toen.

Rechtszaak

In januari dit jaar kwam Luckey wel weer even in het publieke oog. Samen met Zuckerberg moest hij zichzelf in een rechtszaak verdedigen tegen beschuldigingen van het stelen van intellectueel eigendom. Een bedrijf genaamd ZeniMax had Oculus en daarmee ook Facebook aangeklaagd. Het stelde dat een voormalige werknemer en de huidige CTO van Oculus, John Carmack, handelsgeheimen met zich mee had genomen. Die geheimen zouden cruciaal zijn voor het maken van de Rift.

Oculus werd op 1 februari dit jaar niet schuldig bevonden aan het misbruiken van handelsgeheimen. Luckey had zich echter niet gehouden aan een geheimhoudingsverklaring die hij had ondertekend. Daarom moesten Oculus en haar medeoprichters alsnog 500 miljoen dollar betalen aan Zenimax.

Luckey heeft dus wat mindere tijden gehad in het afgelopen jaar, maar hij zal altijd een grootheid blijven in de wereld van virtual reality.