Oculus Rift gelanceerd: Dit schrijven de eerste reviewers

Oculus Rift

De Oculus Rift begon vier jaar geleden als Kickstarter-project en stond daarmee aan de wieg van de huidige virtual reality-ontwikkeling. Gisteren kwam hij officieel op de markt en nu is de vraag natuurlijk: hoe goed is hij in de praktijk? Diverse tech-websites hebben de Rift in handen gehad en geven hun mening in de eerst reviews. Voor Oculus is dit voornamelijk goed nieuws: de meeste websites zijn erg positief, behalve over de prijs.

Zo vindt The Verge dat het apparaat een mooi design heeft, en laten ze weten dat de uiteindelijke versie gemakkelijker te installeren is dan de varianten voor ontwikkelaars. Wel laat hij weten dat VR “aanvoelt als een toevoeging en geen transformatie” bij de eerste games die je er mee kunt spelen.

Wired prijst het comfort van de Oculus Rift: “Ik gebruik de Rift nu ruim een week en ik heb slechts één moment gehad waar ik echt oncomfortabel was. Hoewel ik graag zou zeggen dat dit komt van een ‘barrel roll’ in de ruimte, komt het door een virtueel air-hockey-spel waarbij ik mijn hoofd van voor naar achter moest bewegen.” Helaas laat de reviewer wel weten dat we nog even moeten wachten op echt goede spellen en software. “Het overgrote deel van de games en ervaringen die later dit jaar komen, zijn geweldig en maakt de Rift toegankelijk voor veel meer mensen.”

Minder positief

Niet iedereen is alleen maar enthousiast over de Oculus Rift. Bij TechCrunch hebben ze zo hun twijfels. Volgens hen is de Rift een “feest voor de zintuigen”, maar kunnen ze niet wachten tot de vertraagde Oculus Touch-controllers later dit jaar uitkomen.

Oculus Touch

Een ander nadeel van de Rift is dat hij erg duur is en je een PC nodig hebt om het apparaat te gebruiken, stipt Engadget terecht aan. “De Rift is goed gebouwd en gemakkelijk te installeren, en er zijn al een aantal games en applicaties die zelfs de grootste criticus in een VR-fan veranderd. Het enige probleem: de Rift kost 600 dollar en heeft een krachtige game-PC nodig. Net als bij iedere technologische mijlpaal heeft het de potentie om de wereld te veranderen. Maar in dit vroege stadium kunnen slechts een paar het betalen.”

The Wall Street Journal was het meest negatief over de Rift. “Je moet een deel om je heen leegmaken om te kunnen bewegen, maar de Rift vertelt je niet goed wanneer je bij de randen komt. Tenzij we grote boxen gaan maken voor volwassenen, zullen we onze tanden verliezen aan de zijkanten van salontafels.” Daarnaast voelde de reviewer zich ook erg paranoïde als hij de Rift ophad, vertelt hij. “Je weet niet wat de mensen om je heen zeggen en doen.”

Maar hoewel de prijs misschien hoog is en een aantal van de eerste games er op wijzen dat dit een apparaat is voor hardcore gamers, worden ook critici meegesleept in de lol van virtual reality. Dit gebeurde in ieder geval wel bij Gizmodo: “Het meest belangrijke is misschien wel dat er momenten zijn dat ik kan zeggen dat ik onvoorwaardelijk geniet van de Rift. Niet als een apparaat dat wijst naar een wenselijke toekomst, maar als een apparaat dat je nu wilt hebben. De toekomst van VR kan ik nog steeds niet betalen, maar voor het eerst wil ik dat nu wel echt.”

Oculus Rift: Geweldig, maar duur

Dus, wat vinden we van de Oculus Rift? Het is een prachtig apparaat dat zelfde grootste critici er van kan laten houden. Helaas heb je wel een hoop geld nodig wil je het apparaat kopen: voor de Rift zelf betaal je 600 dollar en je hebt ook een dure game-PC nodig. En misschien een lege kamer, zodat je nergens tegenaan loopt. Maar dat is het geld en de moeite zeker waard.