Oculus zet in op spraakbesturing voor virtual reality

Het is alweer twee jaar geleden dat Facebook de spraakherkenningsspecialist Wit.ai overnam, maar het lijkt er nu pas op dat die technologie ook zijn weg vindt naar daadwerkelijke producten. Via zijn website laat dochterbedrijf Oculus namelijk weten spraakbesturing mogelijk te maken voor de Oculus Rift en de Samsung Gear VR.

Met de nieuwe functie, genaamd Oculus Voice, is het mogelijk om binnen Oculus Home met je stem te navigeren met simpele opdrachten. Later moeten de headsets meer van dit soort functionaliteiten krijgen, bijvoorbeeld door het ook in games te laten werken. De dienst is echter alleen nog in het Engels beschikbaar. Het is niet duidelijk wanneer er een Nederlandse versie komt.

Gebruik

Met de spraakbesturing kun je een commando geven door “hey Oculus” te zeggen. De ingebouwde microfoon van de Rift en Samsung-telefoons die de Gear VR ondersteunen pikken dat vervolgens op. Op je scherm krijg je vervolgens een lijst met mogelijke commando’s te zien, zodat je niet hoeft te gokken naar het juiste woord.

Wil je toch geen commando geven, dan zeg je “cancel that”. De headset stopt vervolgens met luisteren. Wie liever helemaal geen spraakbesturing gebruikt, kan dit volledig uitzetten.

De kans bestaat natuurlijk dat de spraakbesturing uiteindelijk omgezet wordt in een digitale assistent, naar het voorbeeld van Apple, Google en Amazon. Ongeveer vier jaar geleden opende Facebook namelijk het Facebook AI Research Lab. Het is niet ondenkelijk dat daar nu aan een dergelijk project gewerkt wordt.

360 graden en Oculus Events

Oculus kondigde nog meer nieuwe diensten aan voor haar VR-systeem. Zo kun je nu meer gratis content bekijken in Rooms en voor het eerst ook 360-gradenvideo’s bekijken. Ook hier kun je gebruikmaken van spraakcommando’s om te zoeken.

Oculus Rooms

Daarnaast kun je gemakkelijker vrienden vinden en samen een ervaring in gaan via Oculus Events. Hiermee kun je namelijk openbare evenementen zoeken en met anderen interacteren met de Gear VR. Wil je een evenement in de toekomst onthouden? Dan kun je een herinnering aanzetten. Deze dienst is voorlopig alleen beschikbaar voor Engelssprekende gebruikers.

Een laatste update is de mogelijkheid om je ervaringen direct van de Gear VR te livestreamen naar Facebook. Dit doe je door op de knop ‘Livestream to Facebook’ te klikken in het universele menu. De dienst is al beschikbaar voor iedereen met een Gear VR en een Samsung-telefoon die daar ondersteuning voor biedt. Je vrienden zien dan in 360 graden wat jij ook ziet in virtual reality.