Startup ODG onthult compacte augmented-reality-brillen tijdens de CES

R-8 ODG

Er is steeds meer ontwikkelingen op het gebied van augmented reality en ook de CES worden nieuwe AR-brillen getoond. De Amerikaanse startup Osterhout Design Group (ODG) toont zelfs twee brillen in Las Vegas. En kenmerkt voor beiden is dat ze relatief compact zijn.

Het gaat om de R-8 en de R-9, die beelden voor je ogen projecteren als je de brillen draagt. Het goedkoopste model is de R-8, die minder dan 960 euro gaat kosten. Ter vergelijking: het ontwikkelaarsmodel van de HoloLens van Microsoft kost 3000 dollar. De R-9 is een stuk duurder, maar nog steeds goedkoper dan de HoloLens, namelijk ongeveer 1723 euro.

Met de brillen kun je video’s bekijken, games spelen, maar ze zijn ook te gebruiken in het bedrijfsleven. Dit kan bijvoorbeeld door digitale informatie over de echte wereld heen te tonen, onder meer om instructies te geven aan automonteurs. Beide modellen maken gebruik van de nieuwe Snapdragon 835-chip van Qualcomm, die dit jaar waarschijnlijk ook in veel smartphones zit. De chip is met name kleiner, energiezuiniger en sneller, waardoor de bril zo compact kon worden gemaakt.

R-9 ODG

ODG heeft duidelijk veel vertrouwen in augmented en virtual reality, blijkt uit een verklaring van oprichter en CEO Ralph Osterhout. “ODG is een pionier op het gebied van brillen voor de massa die films afspelen met de kwaliteit van de bioscoop, die je in interactieve 3D-ervaringen onderdompelen en die nieuwe werelden voor uitvindingen en productiviteit voor je openen. Dit is zoveel groter dan slechts een apparaat, het gaat om een geheel nieuw medium dat de manier waarop we met informatie, mensen en objecten in de wereld om ons heen omgaan, transformeert.”

R-8 en R-9

Tussen de twee brillen zitten behoorlijk wat verschillen. De R-8 heeft een gezichtsveld van 40 graden en een scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Voorop vind je twee HD-camera’s waarmee je 3D-beelden kunt opnemen. De R-8 moet in de tweede helft van dit jaar beschikbaar worden voor ontwikkelaars.

De R-9 heeft een gezichtsveld van 50 graden en een flink hogere resolutie, namelijk 1920 bij 1280 pixels. Dit model is vooral bedoeld voor zakelijke gebruikers. De R-9 moet in het tweede kwartaal van dit jaar verschijnen, maar slechts in beperkte oplage.