Oeps: honderden slimme sloten van Lockstate werken niet meer na update

Lockstate

Het zal je maar gebeuren: je slimme slot krijgt een update, waarop je je deur opeens niet meer open kunt maken. Het gebeurde klanten van Lockstate bij het slot RemoteLock LS6i, meldt Ars Technica. Het zou gaan om vijfhonderd sloten, stelt Lockstate.

Het slimme slot kun je met een sleutel, pincode en via WiFi openen. Maar na een foutieve update, die automatisch uitgevoerd werd, lukte dat dus niet meer. Alleen met een fysieke sleutel kon het slot nog geopend worden.

Airbnb

Juist dat bleek een probleem. Omdat het slot een WiFi-functie heeft, wordt het onder meer aangeraden aan Airbnb-verhuurders. Op die manier kan je gast immers toegang krijgen tot je huis of appartement, zonder dat ze een sleutel nodig hebben. Elke huurder kan namelijk een eigen, tijdelijke toegangscode krijgen.

Dat betekent ook dat die huurders geen fysieke sleutel hebben en de woning dus niet meer in konden, totdat de verhuurder open kwam doen. Niet echt iets waar je op zit te wachten tijdens je vakantie.

Voor veel getroffen klanten is een nieuwe software-update voldoende, stelt Lockstate. Een aantal hebben echter flinke pech: die moeten hun slot demonteren en opsturen naar de fabrikant om het weer werkend te krijgen.