OK wil van iedere smartphone een slimme portemonnee maken met een app

Aan betaalmiddelen hebben we geen tekort meer. In je portemonnee zitten waarschijnlijk pinpasjes, kortingskaarten en misschien zelfs wel een creditcard. En dan kun je tegenwoordig ook nog eens met je smartphone betalen. Ben je het overzicht kwijt? Dan is er vanaf 2018 een handige nieuwe app: OK.

OK wil een slimme portemonnee maken van iedere smartphone. De app koppelt je bankrekening en je klantenkaarten. Vervolgens heb je dus alleen nog je telefoon nodig om te betalen, wel zo gemakkelijk. En bij het afrekenen worden ook je spaarpunten of voordeel verwerkt.

“We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan één oplossing voor die welbekende overvolle portemonnee, al die verschillende accounts met eigen wachtwoorden en de voortslepende zwarte handel in tickets”, zegt Chiel Liezenberg, verantwoordelijk voor het ontwerp van OK. Liezenberg werkte eerder ook al mee aan iDEAL.

Ticketfraude

Het idee van de app is eenvoudig. Wil je betalen, dan scan je een QR- of barcode en vul je een zelfgekozen, 5-cijferige code in op je telefoon. De oplossing moet bij elke kassa en webshop op dezelfde manier werken. In 2018 moet de app live gaan. Dan werken honderd grote retailers, merken en ticketshops mee. Later moet er ook een uitrol naar Europa komen.

De app moet verder een oplossing zijn voor ticketfraude. Ieder kaartje heeft namelijk een unieke koppeling met een OK-account. Daardoor kun je niet frauderen, want die unieke koppeling kan geen twee keer voorkomen.

Beveiliging

Grote vraag is natuurlijk hoe veilig dit allemaal is. Want als alles op een plek zit, hebben hackers een duidelijk doel gekregen. De oprichters van beveiligingsbedrijf Fox-IT zijn echter medeaandeelhouder en hebben de beveiliging van de app gecontroleerd.

Daarnaast wordt er samengewerkt met Intersolve voor de betaaltransacties en intergratie van OK in kassasoftware. Deze partij heeft als enige partij in Nederland een EGI-vergunning van De Nederlandse Bank.

De OK-app is al te downloaden voor iOS en Android. Waar je de app precies kunt gebruiken, is binnenkort te vinden op de website van de app.