Olympische Spelen worden in virtual reality en 8K uitgezonden

Je kunt je nieuwe virtualrealitybril tijdens de Olympische Spelen dit jaar meteen gebruiken. Iedere dag wordt er namelijk één “belangrijk sportevenement” in VR vastgelegd. Door de bril op te zetten is het net alsof je zelf in de zaal zit in Rio, maar dan zonder dat je een dure ticket en reis hoeft te boeken. Daarnaast worden er ook evenementen in 8K gefilmd.

In totaal wordt er zo’n 7000 uur aan beeldmateriaal geschoten tijdens de Olympische Spelen, waarvan 130 uur in 8K wordt opgenomen. Deze bizar hoge videokwaliteit wordt gebruikt ter demonstratie van nieuwe beeldschermtechnologie. Daarnaast wordt er gekeken naar de mogelijkheden van geluid. De 8K-video’s hebben een nieuwe vorm van 3D-audio, wat zich het beste laat omschrijven als ‘22.2 channel surround sound’.

De openings- en afsluitceremonie worden in elk geval in virtual reality vastgelegd, met daarnaast dus een dagelijks sportevenement. Bij de 8K-opnames kan worden gekeken naar zwemmen, judo, atletiek basketbal en voetbal. Daarnaast worden er sfeerbeelden vastgelegd, die later in 8K weer teruggekeken kunnen worden. Zowel de 8K- als VR-opnames worden live uitgezonden, maar zijn later ook terug te kijken.

Op tv je uiteraard nog de gewone HD-uitzendingen bekijken. In dit formaat wordt het hele evenement verslagen, met daarbij 5.1 surround sound, al is onduidelijk of de NOS de uitzending ook met 5.1-geluid in Nederland gaat verzorgen.