OM doet inval bij Uber Nederland vanwege uberPOP

Uber

Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend een inval gedaan bij taxidienst Uber in Nederland. Uber wordt er van verdacht de Wet personenvervoer 2000 te overtreden in georganiseerd verband. Het onderzoek hiernaar startte dit voorjaar en bij de inval vandaag is administratie van het bedrijf in beslag genomen.

RTL Z heeft documenten van de inspectiedienst Leefomgeving en Transport rond het onderzoek ingezien. Daarin zou zelfs worden gesproken over Uber als mogelijke criminele organisatie.

Het probleem is dat Uber maar blijft doorgaan met het aanbieden van de dienst uberPOP. Hiermee kunnen particulieren als Uber-chauffeur aan de slag gaan zonder dat ze de benodigde vergunning en het juiste type kenteken hebben. Dit is verboden en Uber heeft daarvoor al een groot aantal boetes gehad.

Volgens de  inspectiedienst Leefomgeving en Transportgaat het totaal om 450.000 euro aan dwangsommen. En volgens het OM is “het vermoeden dat UberPOP desondanks door is blijven gaan met het overtreden van de Wet personenvervoer 2000”.

Ook in België moet Uber stoppen met uberPOP, zo oordeelde de rechter vorige week. Of Uber dat ook gaat doen is nog onduidelijk. In zowel Nederland als België lanceerde Uber deze maand UberX. Een goedkope taxidienst met simpele auto’s maar met de benodigde vergunningen.