Numrush

Horlogemaker Omega heeft belangrijke rol tijdens de Olympische Spelen

Op het absolute hoogste niveau van veel sporten is het verschil tussen winst en verlies een kwestie van minder dan milliseconden. Voor de zevenentwintigste keer is de Zwitserse horlogemaker Omega verantwoordelijk voor de timing van die seconden tijdens de Olympische Spelen. Het bedrijf heeft de zeggenschap over de camera’s, timers, scanners en andere apparatuur die het verschil kunnen maken tussen een podiumplaats en lege handen.

Dat begon allemaal Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles, toen Omega de verantwoordelijkheid kreeg over het timen van de sporten. Nu Omega voor de 27ste keer op deze manier meewerkt aan de Olympische Spelen, heeft het bedrijf een documentaire gepubliceerd over zijn rol tijdens die spelen. In de bedrijfsfilm van drie kwartier wordt de geschiedenis van Omega in de Olympische Spelen verteld aan de hand van persoonlijke verhalen van topsporters wiens uiteindelijke resultaat een kwestie van minder dan een split second was.

In Every Split Second Counts is goed te zien welke impact de technologie heeft. Met elke spelen wordt die technologie geavanceerder. Daarnaast is het werk van Omega op veel meer plaatsen te vinden dan alleen de finishlijn. Denk bijvoorbeeld aan de startblokken bij de sprinters. Als een sprinter in minder dan 100 milliseconden na het startsignaal reageert, geeft het startblok het signaal van een valse start aan. Wie denkt dat de superscherpe slowmotioncamera’s snel beelden schieten (zo’n 3000 per seconde), heeft de camera die de sprinters bij de finish opwacht nog niet gezien. Die schiet maar liefst 10.000 foto’s per seconde, zodat exact bepaald kan worden wie recht heeft op het goud.