Deze technologie maakt het mogelijk om een hologram aan te raken

Vond je holograms al vet? Een groep Japanse onderzoekers heeft nu een hologram ontwikkeld dat je kunt aanraken en manipuleren door middel van je hand.

Door middel van speciale laser-technologie ontwikkelden de onderzoekers ‘Fairy Lights’, een systeem dat op hoge snelheid laserstralen afvuurt. In combinatie met camera’s en spiegels worden de laserstralen gebruikt om kleine puntjes licht in een bepaalde richting te sturen waardoor er een hoge-resolutie driedimensionale afbeelding ontstaat.

De onderzoekers hebben het nu voor elkaar gekregen dat de laserstralen reageren op menselijke aanraking. Wanneer de straal onderbroken wordt, door bijvoorbeeld een menselijk hand, kan de hologram in de lucht bewerkt worden.

De nieuwe manipuleerbare hologram is volgens Reuters ontwikkeld op de Utsunomiya University Center for Optical Research en Education. Volgens een van de leidinggevende onderzoekers, Yoichi Ochiai van de Tsukuba University, biedt dit vele mogelijkheden voor de entertainment-, zorg- en architectuursector.

In bovenstaande video wordt getoond welke mogelijkheden er nu al zijn omtrent hologrammen. De groep onderzoekers uit bovenstaande video heeft bijvoorbeeld een algoritme ontwikkeld dat ervoor zorgt dat je ook daadwerkelijk een gesprek kunt voeren met een hologram.

Waar het tot nu toe alleen mogelijk was om jezelf te bewaren voor het nageslacht op foto of video, kun je nu door middel van een hologram voortbestaan en kunnen bijvoorbeeld je kleindochters een gesprek met je voeren en je aanraken wanneer je er niet meer bent.

Dit is niet de eerste keer dat de technologie omtrent hologrammen die aan te raken zijn wordt gepresenteerd. Eerder werd dezelfde technologie gepresenteerd, alleen toen zorgde de laserstralen voor brandplekken op de menselijke huid.