Numrush

Onderzoek: ‘Activity trackers zijn minder secuur dan smartphones’

We zien steeds vaker sporters op pad gaan met een activity tracker om hun prestaties bij te houden. Goede keus zou je zeggen, maar nu blijkt uit onderzoek dat je smartphone stiekem een betere tracker is.

Dat is de opmerkelijke conclusie uit een kleinschalig onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association. De activity trackers, met als primair doel om sportprestaties te meten, leggen het af tegen de smartphones.

We dienen er wel bij te zeggen dat het een minimaal onderzoek is. Zo deden er slechts 14 proefpersonen mee aan het onderzoek naar de nauwkeurigheid van activity trackers en smartphones.

De veertien proefpersonen werden allen uitgerust met drie activiteitsmeters om hun middel, waaronder twee bewegingsmeters en één stappenteller. Daarnaast droegen de proefpersonen allen drie activity trackers om hun pols en hadden ze twee smartphones op zak met in totaal vier werkende apps. Onder de devices bevonden zich onder andere de iPhone 5s, Galaxy S4, Jawbone UP24 en diverse Fitbit trackers.

De personen werd gevraagd om op een loopband 500 stappen te zetten en daarna nogmaals 1500 stappen. De wearables en smartphones hielden vervolgens de stappen en bewegingen bij, waardoor het mogelijk was om het verschil tussen de devices te meten.

Resultaten

Na de test werden de gegevens gemeten waaruit opmerkelijk resultaten tevoorschijn kwamen. Zo blijkt dat de smartphones gemiddeld een foutmarge van 6,7% hebben, terwijl de activity trackers over een foutmarge van maar liefst 22.7% beschikken. Met name de Fuelband kwam slecht uit de test.

Gezien het feit dat bijna iedereen over een smartphone beschikt kunnen de uitkomsten van dit onderzoek desastreus zijn voor de activity trackers. Voor het bijhouden van fysieke prestaties is de smartphone een uitstekend middel.

Wil je echter ook je hartslag of bloedsuikerspiegel bijhouden, dan is de activity tracker wel een geschikte keus.