Onderzoek: ‘gebruik sociale media door tieners heeft meer positieve dan negatieve effecten’

sociale media

Sociale media wordt tegenwoordig veel gebruikt, zeker door tieners. Diverse onderzoeken waarschuwen dan ook voor alle nadelen die er bij het gebruik komen kijken. Maar volgens een Amerikaans onderzoek van Common Sense Media wegen de voordelen op tegen de nadelen, meldt Geekwire.

“Net als tieners zelf tonen de resultaten van het onderzoek een complex beeld. Maar over het algemeen is de kans groter dat tieners zeggen dat sociale media een positief effect heeft op hoe ze zich voelen”, aldus Jim Steyer, oprichter en CEO van Common Sense Media.

16 procent van de tieners zegt bijvoorbeeld dat het gebruik ervan hen minder depressief laat voelen, blijkt uit het onderzoek. 25 procent voelt zich minder eenzaam. Daar tegenover staat dat 3 procent zich juist depressiever of eenzamer voelt door sociale media.

Afleiding

Natuurlijk is digitaal pesten wel een probleem. Ongeveer een op de tien tieners zegt hier ooit wel eens last van te hebben gehad. Een andere negatieve invloed is afleiding. 57 procent van de tieners zegt dat sociale media hen vaak afleidt als ze huiswerk moeten doen. 54 procent zegt afgeleid te zijn als ze aandacht zouden moeten besteden aan de mensen waar ze bij zijn.

Die afleiding vinden ze overigens zelf erg vervelend. 44 procent geeft namelijk aan gefrustreerd te raken als hun vrienden met hun telefoons bezig zijn als ze samen zijn. Een derde ziet bovendien graag dat hun ouders minder tijd op hun apparaten doorbrengen.

Maar moeten ouders zich eigenlijk zorgen maken over wat tieners allemaal op sociale media doen? 54 procent van de tieners zegt dat hun ouders zich teveel zorgen maken. 46 procent zegt daarentegen dat als de ouders wisten wat er daadwerkelijk gebeurd op sociale media, ze zich nog meer zorgen zouden maken. Misschien zijn die zorgen dus wel terecht.

Facebook

Het onderzoek is een vervolg op een rapport uit 2012 over het gebruik van sociale media onder Amerikaanse tieners. In de afgelopen 6 jaar zijn er flink wat veranderingen te zien. In 2012 zei 34 procent van de tieners bijvoorbeeld dat ze de media meer dan eens per dag gebruiken. Inmiddels zegt maar liefst 70 procent dat. Logisch, want er zijn ook veel meer smartphones onder tieners. In 2012 had 41 procent een smartphone, nu is dat 89 procent.

Iets wat we al vaker horen is dat Facebook minder gebruikt wordt door tieners. 6 jaar geleden zei 68 procent van de tieners dat ze dat medium het meeste gebruikten, terwijl dat nu maar 15 procent is. Op dit moment zijn Snapchat en Instagram het meest populair onder tieners.