Onderzoek: Hartslagmeters in fitnesstrackers zijn minder accuraat bij meer inspanning

Hoe meer je je als sporter inspant, hoe minder accuraat de hartslagmeter in je fitnesstracker wordt. Dat suggereert een onderzoek dat deze week werd gepubliceerd in JAMA Cardiology. De onderzoekers bekeken welke resultaten vier verschillende fitnesstrackers gaven en vergeleken die met de resultaten die een om de borst gebonden band gaf.

Daaruit bleek dat geen enkele fitnesstracker zo accuraat wat als de band. Hoe meer de vrijwilliger zich tijdens het onderzoek inspande, hoe minder accuraat de resultaten van de polstrackers waren. De fitnesstrackers wisten het meest succesvolle resultaat te boeken als de proefpersoon zich in ruststand bevond.

Ook de onderlinge resultaten van de fitnesstrackers verschilde. De onderzoekers vergeleken de Basis Peak, de Apple Watch, de Mio Fuse en de Fitbit Charge HR met elkaar. De Apple Watch en de Mio Fuse waren het meest accuraat, hoewel de verschillen met de borstband groot waren. De Fitbit Charge en de Basis Peak toonden de meest afwijkende resultaten.

De onderzoekers beschouwen deze laatste twee trackers dan ook als niet optimaal. Vanwege deze resultaten zeggen ze dan ook dat het vooral voor hartpatiënten wenselijk is om gebruik te maken van apparaten die het hartritme wel nauwkeurig kunnen meten, omdat het anders risico’s met zich meebrengt.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder vijftig gezonde jongvolwassenen die zich op een loopband inspanden. Om de resultaten te bevestigen, suggereren de onderzoekers dat verder onderzoek ook moet kijken naar andere soorten inspanning. Ook andere fitnesstrackers zouden meegenomen moeten worden in het onderzoek.