Onderzoek: hierom kantelt een hond zijn kop als je hem iets vraagt

honden kop kantelen

Iedereen die een hond heeft, weet dat een hond het allerleukste, – liefste, -schattigste dier op de hele wereld is. En waarschijnlijk vraag jij je soms ook wel eens af wat er in vredesnaam in het hoofd van je hond omgaat. Je bent niet de enige. Er worden tenslotte genoeg onderzoeken gedaan om íets meer te weten te komen over het hondenhoofd. Zo ook bijvoorbeeld waarom je hond zijn kop kantelt als je hem iets vraagt te doen.

Onderzoek

In een recente studie, dat werd gepubliceerd in Animal Cognition, werd het kantelen van de kop van de honden geobserveerd. De onderzoekers keken naar welke kant de hond zijn kop kantelt, wanneer hij dat doet en probeerden antwoord te geven op de vraag waarom ze dit doen.

Om hierachter te komen werden 40 honden geobserveerd door de onderzoekers. De honden moesten allemaal een taak uitvoeren, namelijk: het ophalen van een specifiek speeltje uit een andere kamer. Zo moesten de honden dus niet alleen de naam van het speeltje onthouden, maar ook in welke kamer deze lag. Zo kwamen de onderzoekers erachter dat de honden die bijzonder goed waren in het terughalen van het specifieke speeltje, hun kop vaker schuin hielden bij het horen van het commando. De honden die hier minder goed in waren, hielden hun kop ook minder vaak schuin.

Het kan volgens de onderzoekers zo zijn dat de slimme honden tekenen van aandacht vertonen door hun kop schuin te houden, of zelfs een naam koppelen aan een visueel beeld dat ze in hun hoofd vormen. Of dit écht zo is, heeft nog verder onderzoek nodig, maar dit is wat de onderzoekers tot nu toe suggereren.

Links of rechts?

Op de vraag waarom honden hun kop naar links of juist naar rechts kantelen, is nog geen antwoord gevonden. Het zou een persoonlijke voorkeur kunnen zijn. Overigens had de plek waar de mens stond om het commando te geven geen invloed op het kantelen van de kop.

Mocht jouw hond zijn kop nou eigenlijk helemaal niet zo vaak kantelen, dan hoef je je verder overigens geen zorgen te maken. Misschien is hij niet het beste in commando’s uitvoeren, maar waarschijnlijk is het wel de liefste hond.

Beeld: Shutterstock