Onderzoek: Komende vijf jaar verschepen meer 252 miljoen activity trackers wereldwijd

Het blijkt steeds lastiger te worden om de razendsnelle opkomst van activity trackers en slimme sport/fitness monitoren te ontkennen. Schreven we eerder deze maand nog over de groei die men verwacht in de VS, nieuw onderzoek laat zien dat er op globaal niveau veel staat te gebeuren.

Volgens onderzoek van IMS Research zullen we in de komende vijf jaar een groei zien van 43.8 miljoen verschepingen naar liefst 56.2 miljoen verschepingen van activity trackers in 2017. Volgens het onderzoeksbureau betekent dit dat er de komende jaren meer dan 252 miljoen devices zullen worden verhandeld.

IMS Research neemt in hun onderzoek “fitness and heart-rate monitors, sports and running computers, outdoor pursuit computers, cycle computers, activity monitors and pedometers”.

Uit het rapport van IMS blijkt dat in 2012 verreweg het grootste segment van die markt – 23% – was gereserveerd voor de verkoop van fitness en hartslagmonitoren, voornamelijk de zogenaamde “chest straps”. De razendsnelle opkomst van andere vormen van monitoring, zoals de Nike+ FuelBand, Jawbone Up of Fitbit, zorgen er echter voor dat data aandeel in 2017 zal zijn teruggevallen naar 19%.

Ondertussen lijken de hartslagmeters die we via vinger of pols kunnen gebruiken aan de grootste opmars bezig, zij zullen de komende jaren met liefst 9.5% groeien.

IMS-research

IMS Research meldt verder dat de markt voor slimme stappentellers op dit moment veruit de grootste markt is op basis van aantal eenheden, terwijl het qua omzet achterblijft. De verwachting van het onderzoeksbureau is echter dat de stappentellers steeds complexer worden en dus doorgroeien naar fitness monitoren, terwijl smartphones steeds meer als stappenteller gebruikt zullen worden. Hiermee zou het aandeel dus alleen maar verder verkleinen.

Eerder onderzoek van IMS uit 2012 onder Britse en Amerikaanse consumenten maakte al duidelijk dat 63% van de eigenaren van een smartphone die op zijn minst één keer per week sporten interesse zouden hebben in het aanschaffen van een activity tracker of fitness sensor.