Onderzoek: ‘Elke robot gaat ruim zes banen vervangen’

Elke nieuwe robot per duizend inwoners gaat ten koste van ruim zes banen. Dat blijkt uit een onderzoek van het National Bureau of Economic Research (NBER). De organisatie komt tot die conclusie door te kijken naar de opkomst van robots op de werkvloer in de Verenigde Staten tussen 1990 en 2007. De opkomst van robots brengt zorgen met zich mee, want computers verdringen daarmee traditionele arbeiders.

Volgens het NBER zijn tot nu toe al tussen de 360.000 en 670.000 banen vervangen door automatisering, (industriële) robots of kunstmatige intelligentie. De organisatie berekende dat elke nieuwe robot per duizend inwoners gemiddeld ten koste gaat van 6,2 banen. Bovendien verdienen mensen in zo’n gebied jaarlijks 200 dollar minder, volgens de berekening van het NBER.

Het aantal verloren banen is nu nog relatief laag, schrijven de onderzoekers. Toch gaat het de komende decennia hard. Het aantal robots zou volgens een ander onderzoek al bijna drie tot vier keer zo hoog kunnen zijn in 2025. Welke impact dat precies gaat hebben op de werkloosheid en lonen verschilt van gebied tot gebied.

Bovendien spreken de onderzoekers ook van een mogelijk cruciaal kantelpunt. Op een gegeven moment kan een punt bereikt worden waarop het aantal robots zodanig is gegroeid dat de impact van robotisering er heel anders uit gaat zien dan berekend.