Star Wars: The Last Jedi kreeg ontzettend goede kritieken en haalde veel geld op in de bioscopen. Maar een aantal fans lieten duidelijk weten een hekel te hebben aan de film. Alles was slecht volgens hen: het plot, de regisseur en zijn “onverschilligheid” tegenover de complete franchise. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat al die haters mogelijk helemaal geen mensen waren, meldt Gizmodo.
Het onderzoek werd uitgevoerd door professor Morton Bay, van de USC Annenberg School for Communication and Journalism. Hij analyseerde een selectie van 967 tweets die naar regisseur Rian Johnson werden verstuurd tussen 13 december 2017 en 20 juli 2018. De tweets werden gesorteerd op positief, negatief of neutraal. Ook analyseerde hij de accounts achter de tweets.
“De resultaten van het onderzoek tonen dat de accounts die Rian Johnson direct aanspraken via Twitter om hun ongenoegen te uiten, voor ruim de helft bestaan uit bots, trolls en politieke activisten die het debat gebruikten om politieke berichten over rechtse doelen en discriminatie op basis van geslacht, ras of seksualiteit te uiten. Een aantal van deze gebruikers lijken Russische trollen te zijn.”
Ook bleek dat het aantal accounts die kritiek uitten niet zo groot was. Slechts 21,9 procent van de tweets – 206 stuks – hadden kritiek op de film. Dat is inclusief de bots. Haal je de bots daaruit, dan gaat het slechts op 10,5 procent van de tweets.
Kritiek
Dit betekent dat slechts een klein aantal van de accounts die naar Johnson tweetten bots of trolls waren, maar een groot deel uitmaakten van de accounts die kritiek uitten. Een handjevol daarvan zouden banden hebben met Russische beïnvloedingscampagnes.
Het onderzoek moet je echter niet direct helemaal voor waar aannemen. Bay onderzocht alleen tweets over Star Wars, en niet over alle fandoms, en keek alleen naar Twitter. Niet iedereen die teleurgesteld was in de film zit op Twitter en lang niet iedereen neemt ook de stap om boze tweets naar Rian Johnson te gaan sturen. Hetzelfde kun je ook zeggen over mensen die wel tevreden waren met de film.
Johnson zelf zegt overigens dat de bevindingen in het onderzoek “consistent zijn met mijn ervaringen online. En dan specifiek op het gebied van een stroom aan online haatberichten”.
Gevaar
Wired stelt dat dit onderzoek wel implicaties heeft voor fandom in het algemeen. Fans die reageren op giftige elementen in de gemeenschap, realizeren zich misschien niet dat ze “reageren op een bot en deze meer exposure geeft, en niet op een daadwerkelijk misdragend persoon reageert”.
Daardoor is het lastig om een goede discussie te hebben over hoe goed een film is en wat de culturele impact is. Natuurlijk is er wel een eenvoudige oplossing: weiger om mee te doen aan het spelletje van de haters.